A témahét menete

Témák meghirdetése

A választható témák valamikor március elején ismerhetők meg. A beérkezett témajavaslatokat honlapon és az aulában elhelyezett paravánokon lehet megtekinteni. 

A témaleírások tartalmazzák

  • a rövid problémafelvetést ;
  • a projektben végezhető tevékenységeket;
  • a maximális csoportlétszámot;
  • a szükséges előismereteket;
  • és a  témavezető tanárt (tanárokat).

Jelentkezés csoportokba, előkészületek

A diákok jelentkezési sorrendben kerülnek be a csoportokba. A jelentkezésre egy hét van, de általában nagyjából 3 nap alatt mindenki talál magának témát és csoportot.

A témavezetők már a Témahét előtt találkozhatnak csoportjukkal, hogy egyeztessék milyen
formában tartják a kapcsolatot, hogyan fogják értékelni a munkát, milyen előkészületek szükségesek. Általában ekkor fogalmazzák meg a csoport tagjai saját céljaikat a projekttel kapcsolatban.

A projekt kivitelezése

Nyitás
 
A csoportindítás történhet a Témahét első napjának reggelén, vagy korábban, ha a csoport szükségesnek találja ezt, például azért, mert  témájuknál szükség van előzetes anyaggyűjtésre.

Csoportmunka

A Témahét három napja alatt a 11. évfolyamnak nincsenek tanórái, a projekt megvalósításával foglalkoznak. A csoportok iskolán kívül és épületen belül is dolgozhatnak. Rendelkezésre áll néhány tanterem a konzultációk számára. 

Zárás 

A harmadik nap utolsó tanórájának ideje alatt a csoportok bemutatják munkájuk eredményét a témavezető tanárnak, aki értékeli a bemutatott produktumot. Ekkor van lehetőség a csoport tagjainak önmaguk értékelésére is.

Bemutatók

A Berzsenyis Napok keretében kerül sor a projektek során elkészített anyagok bemutatására. Az előadások nyilvánosak, a 9. és 10. évfolyamra járóknak kötelező a bemutatók megtekintése. A nézők előzetesen jelentkezhetnek, hogy melyik projektek bemutatóját szeretnék látni.

Értékelés

A zárónap értékelésén túl a nézők által kitöltött kérdőívek adnak visszajelzést az elvégzett munka minőségéről és az előadásokról. A begyűjtött véleményeket a Témahét szervezői áttekintik és lehetőség szerint figyelembe veszik a következő évben.